Тютюнова індустрія через наближених депутатів намагається заблокувати євроінтеграційні норми та отримати податкові преференції

Народний депутат Євген Петруняк (фракція “Слуга Народу”) ініціював законопроєкт №8174 від 03.11.202 “Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо посилення заходів контролю за обігом підакцизних товарів”. Норми законопроєкту №8174  на невизначений термін відтерміновують впровадження євроінтеграційних норм, передбачених Директивою 2014/40/ЄС щодо захисту здоровʼя дітей та молоді від шкоди тютюну та нікотину (запроваджених Законом №1978-ІХ), а також передбачає створення податкових преференцій для сигарил, що призведе до зниження надходжень в Держбюджет.

 

ГО “Життя” від імені громадськості закликає народних депутатів Верховної Ради України відхилити законопроєкт №8174 від 03.11.202 Євгена Петруняка, норми якого загрожують захисту здоровʼя дітей та молоді від шкоди тютюну та нікотину, суперечать євроінтеграційним зусиллям України та створюють податкову преференцію для виробників сигарил і можливості ухилення від сплати акцизного та інших зборів недобросовісними виробниками. 

 

  1. Законопроєкт №8174 Є. Петруняка пропонує відтермінувати з дня, наступного за днем припинення чи скасування воєнного та/або надзвичайного стану в Україні набрання чинності положень євроінтеграційного Закону України №1978-IX:

 

  • на 24 місяці відтерміновується обов’язок виробників та імпортерів тютюнових виробів для куріння наносити комбіновані медичні попередження, що покривають 65% зовнішньої передньої та задньої поверхонь одиничної пачки чи зовнішнього упакування (стаття 12 Закону 2899-IV у редакції Закону 1978-IX); 
  • на 12 місяців відтерміновується запровадження технічних вимог до електронних сигарет, заправних контейнерів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, які вводяться в обіг на території України (стаття 10-1 Закону 2899-IV у редакції Закону 1978-IX).

 

Зазначені норми імплементують положення Директиви 2014/40/ЄС “Про наближення законів, підзаконних нормативно-правових актів та адміністративних положень держав-членів щодо виробництва, представлення та продажу тютюнових виробів і супутніх продуктів та про скасування Директиви 2001/37/ЄС”. Відтермінування імплементації норм Директиви 2014/40/ЄС підважує інтеграцію України у Європейський Союз та ставлять під загрозу здоровʼя мільйонів українських дітей та молоді, у той час як зазначені норми з 2015 року захищають здоровʼя усіх мешканців держав-членів ЄС. 

 

Наголошуємо, що згідно зі статтею 4 Закону 2899-IV державна політика щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення ґрунтується на принципі пріоритетності політики у сфері охорони здоров’я у порівнянні з фінансовими, податковими та корпоративними інтересами суб’єктів господарювання, діяльність яких пов’язана з тютюновою промисловістю. Збільшення доступності для споживача сигарил матиме наслідком зростання поширеності наркотичної залежності від тютюну, зокрема дітей, що неодмінно матиме катастрофічні наслідки для їхнього здоров’я.

 

  1. Законопроєкт №8174 пропонує внести зміни до Податкового кодексу, які передбачають, що до 31 грудня 2023 року, але не раніше дати припинення або скасування воєнного стану:

 

  • змінюється режим акцизного оподаткування сигарил зі штук на кілограми;
  • ставка акцизного податку для сигарил встановлюється у розмірі 1969,51 гривень за 1 кілограм (нетто). Чинна редакція податкового кодексу передбачає 1306,37 гривень за 1000 штук. Також, пропонується не застосовувати мінімальне акцизне податкове зобов’язання, яке встановлене на рівні 1747,6, але не менше 1641,26 гривень за 1 кілограм (нетто);
  • скасовується вимога наносити на марку акцизного податку кількість штук у пачці (упаковці). 

 

Законопроектом №8174 вносяться зміни до Закону України № 2899-IV “Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення”, які передбачають відновлення поштучного продажу сигарил, тоді як наразі продаються в пачках не менше 20 сигарил. 

 

Такі зміни надають преференцію для окремого тютюнового виробу (сигарили), що призведе до:

  • зменшення акцизних надходжень до Держбюджету;
  • зростання цінової доступності наркотичного тютюнового виробу для населення, особливо для дітей. Ціна пачки з двох сигарил може складати менше 10 грн;
  • зниження спроможності державних органів забезпечувати контроль за сплатою акцизного податку, зокрема відповідності сплаченого акцизу до кількості сигарил в упаковці. Недобросовісні субʼєкти госоподарювання матимуть додаткові можливості ухилятися від сплати податків.

 

Норми законопроєкту №8174, зареєстрованого народним депутатом Євгеном Петруняком, які просувають комерційний інтерес виробників тютюнових виробів, свідчать про втручання тютюнової індустрії на формування державної політики щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення, що прямо суперечить статті 5.3 Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну (ратифікована Україною у 2006 році).

 

Нагадаємо, що Євген Петруняк знаний тютюновий лобіст, який просуває інтереси тютюнової індустрії з самого початку своєї депутатської каденції. Цей народний депутат у 2020 році уже став призером Золотої коси 2020 за те, що ініціював правку до законопроєктів №1210, 1209, яка відстрочила на 6 місяців (до 01.01.2021) запровадження податку на рідини до електронних сигарет, прирівняння податку на сигарили та ТВЕНи (сигарети для пристроїв IQOS, glo) до рівня сигарет. За оцінками міністра фінансів Держбюджет недоотримав внаслідок відстрочення 1,5 млрд грн. Також Євген Петруняк був співавтором (разом з Мар’яном Заблоцьким) законопроєкту №2813-2 для блокування розгляду комплексного антитютюнового законопроєкту, який забороняє в Україні рекламу та продаж неповнолітнім пристроїв для куріння тютюнових виробів типу IQOS та glo. 

Поділитися новиною: