Україна протестує проти євроінтеграції Молдови в контролі над тютюном

28-го березня Мінекономрозвитку надіслало відповідь на лист представників міжнародних організацій у сфері громадського здоров’я від 30.01.2015, у якому останні просили зупинити чинити тиск урядовців на політику Молдови щодо контролю над тютюном.

У відповіді йдеться, що українська сторона звернулась до Молдови за поясненнями можливих нововведень у державний контроль над тютюном, оскільки вважає, що такі зміни можуть призвести до виникнення невиправданих  торгівельних перепон  і будуть суперечити статті 2.2 Угоди про технічні бар’єри у торгівлі.

Проте такі звинувачення є безпідставними, адже згідно з Угодою про асоціацію з ЄС, Молдові необхідно імплементувати Директиву 2014/40/ЄС, котра безпосередньо стосується сфери контролю над тютюном, зокрема вимагає відповідного маркування сигаретних упаковок (65% від площі пачки має займати попередження про шкоду куріння).

Тобто європейська Директива не може суперечити Угоді про технічні бар’єри у торгівлі. Та й якщо уважно проаналізувати статтю 2.2 Угоди, то там зазначено, що «технічні  регламенти  не  повинні мати більш обмежувального впливу на торгівлю,  ніж це є необхідним для виконання законних  завдань,  з  урахуванням  ризиків,  які  б виникли  в результаті їх невиконання.  Такими законними завданнями є … захист  життя  або здоров’я людини…». Таким чином, українські урядовці однобоко трактують норми статті, і складається враження, що вони керуються не принципами громадського здоров’я, а бізнес-інтересами тютюнових корпорацій, котрі щороку у світі забирають з життя майже 6 мільйонів осіб.

Україні варто брати приклад із Молдови на її на шляху до імплементації Директиви 2014/40/ЄС в рамках реалізації Угоди про асоціацію і підтримати наміри сусідньої країни щодо захисту громадського здоров’я та контролю тютюнової індустрії. Адже Молдова жодним чином не дискримінує українські товари і у своїх обґрунтованих діях повністю керується Директивою ЄС 2014/40 та положеннями Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну.

Нагадаємо, що міжнародна спільнота у листі до Айвараса Абромавічуса наполягала відкликати лист Міністерства економічного розвитку та торгівлі України  (#4415-07/38166-07 від 31.10.2014 підписаний С. Зайцевою, директором Департаменту співробітництва з СОТ та з питань торговельного захисту Мінекономрозвитку), який спрямований на те, щоб  послабити ініціативи Молдови стосовно зниження споживання тютюнових виробів. До того ж українське міністерство стверджує, що нема наукових та технічних даних для реалізації обмежень, на кшталт: запровадження графічних попереджень на 65% площі упаковки з обох боків; заборони використовувати у назвах сигарет такі епітети, які вводять в оману споживача; заборони застосовувати такі інгредієнти, як “ваніль”, “ментол” тощо, які сприяють утворенню залежності від нікотину. Це свідчить про те, що на Мінекономрозвитку впливають тютюнники, котрі не бажають адаптовуватись до нових умов і скорочувати свої маркетингові прийоми.

Лист до Міністра економічного розвитку та торгівлі України Айвараса Абромавічуса від 30 січня 2015 р. був підписаний представниками Кампанії за майбутнє дітей без тютюну (Campaign for Tobacco-Free Kids), Всесвітньої федерації серця (World Heart Federation), Міжнародного союзу з боротьби з туберкульозом та хворобами легень (International Union Against Tuberculosis  and Lung Disease), Європейської мережі із запобігання курінню (European Network for Smoking and Tobacco Prevention), Глобального партнерства з боротьби проти куріння (Global Smokefree Partnership), Всесвітнього фонду легенів (World Lung Foundation), Альянсу Рамкової конвенції (Framework Convention Alliance).

Поділитися новиною: