Верховна Рада в першому читанні прийняла заборону реклами сигарет в Україні

Верховна Рада прийняла за основу законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» щодо заборони реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів (№5164). За законопроект, який був поданий групою депутатів різних фракцій, зокрема О. Оробець, Т. Бахтеєва, Ю. Мірошниченко, А. Шевченко, проголосували 303 народні депутати.

Зазначений законопроект пропонує заборонити будь-яку рекламу тютюнових виробів, а також рекламу знаків для товарів і послуг, інших об’єктів права інтелектуальної власності, під якими ці вироби випускаються. Також забороняється спонсорство телевізійних та радіопередач, театрально-концертних, спортивних та інших заходів. Під заборону також підлягає будь-яке просування тютюнових брендів у Інтернеті.

Голова парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації Андрій Шевченко, виступаючи загалом на користь цього законопроекту, зауважив, що деякі положення проекту в подальшому потрібно добре доопрацювати.

«Україна має бути звільнена від реклами сигарет! Навіщо рекламувати куріння? – каже Микола Поліщук, голова коаліції громадських організацій «За вільну від тютюнового диму Україну», –   Саме агресивна реклама тютюнових виробів із використанням гламурних образів, тонко продумані маркетингові стратегії дозволяють транснаціональним тютюновим компаніям, які займають в Україні 99% ринку, підсаджувати підлітків на куріння та утримувати їх від бажання кинути курити. За статистикою, 95% людей стають курцями у вкрай молодому віці – до 21 року. Як тільки ми прибираємо красиві рекламні образи навколо, сигарети стають менш привабливими».

За словами голови правління Регіонального центру громадянського представництва «Життя» Андрія Скіпальского, існує достатньо документальних доказів, що будь-які акції зі стимулювання продажів, а також спонсорство, спрямовані на збільшення вживання тютюну. «У всьому світі це не викликає двозначного трактування, і за основу беруться пріоритети громадського здоров’я.  Я дуже радий, що депутати використали саме ці принципи під час прийняття рішення,  і щиро сподіваюсь, що тютюнове лобі не зашкодить якості законопроекту до другого читання, – підкреслюю пан Скіпальский, – Потрібно всім пам’ятати, що тютюнові компанії не витрачають жодної гривні на спонсорство та «соціальну відповідальність» без видимого плану збільшення продажів та прибутків. Тим паче, що за результатами дослідження Світового банку, повна заборона реклами тютюну скорочує паління на 6%, тоді як часткова заборона лише призводить до переміщення реклами у незаборонені сегменти».

Рамкова Конвенція Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я із боротьби проти тютюну – головний міжнародний документ із боротьби проти куріння, який вже ратифікували 172 країни , в 2006 році був ратифікований і Україною. Рамкова Конвенція визначає, що лише повна заборона реклами, стимулювання продажів та спонсорства приведе до скорочення куріння.

Нагадаємо, що реклама сигарет в Україні вже заборонена на телебаченні, радіо, в пресі та на зовнішніх носіях. Але залишилися інші канали комунікацій, в які й перейшла тютюнова індустрія.

 

Контактна особа:
Галенко Ольга,
Представник прес-центру
Коаліції громадських організацій
«За вільну від тютюнового диму Україну»
044 278 48 95, 093 226 34 10
o.galenko@krasni.com.ua

Поділитися новиною: