Відтепер міліція штрафуватиме за куріння в недозволених місцях

Всесвітня організація охорони здоров’я розпочала проведення семінарів-тренінгів для міліціонерів, на яких правоохоронців вчать, як правильно накладати штрафи за куріння в недозволених місцях. В семінарах беруть участь дільничні інспектори. Ці семінари покликані роз’яснити всі аспекти Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населенн», прийнятого Верховною Радою України 22 вересня 2005 року; Зі змінами згідно із ЗАКОНОМ УКРАЇНИ № 1512-VI від 11 червня 2009 року та № 1824  від 21.01.2010 р.

Тренінги вже пройшли в Києві – 15 липня, Донецьку – 4 серпня. Наступними містами стануть Черкаси (6-7 вересня) та Львів (15 вересня). «До кінця року ми плануємо провести тренінги в більшості обласних центрів України, – говорить Ганна Гопко, представник Коаліції громадських організацій «За вільну від тютюнового диму Україну», – адже контроль за виконанням закону є одним з головних пріоритетів сьогодні для громадськості». Окрім того, 13 серпня 2010 р. Головне управління МВС України розіслало обласним управлінням накази щодо співпраці органів внутрішніх справ з громадськими організаціями та проведення спільних семінарів.

«Як не дивно, дуже багато правоохоронців не те що не розуміли, що за куріння в недозволених місцях потрібно накладати штрафи, а навіть і не чули про це, – говорить Сергій Гончар, голова Коаліції громадських організацій «За вільну від тютюнового диму Україну», –  Саме тому нам доводилося розпочинати семінари з пояснення того, яке шкідливе пасивне куріння і чому за кордоном вже нікого не дивують штрафи за куріння в недозволеному місці».

Крім цього, правоохоронці будуть влаштовувати рейди на продавців тютюнових виробів, які здійснюють поштучний продаж сигарет. «Ми були вражені, адже вперше міліція звернулася до громадських організацій за співпрацею, – говорить пан Гончар. – Нам запропонували разом ходити в рейди проти «бабок», які незаконно поштучно продають сигарети. 156 стаття адміністративного кодексу України забороняє продаж тютюнових виробів з рук. Саме тому борці з тютюном наголошують на тому, що такі «рейди» повинні бути постійними, а не одноразовими, щоб зробити даний бізнес неприбутковим. Штраф за таку торгівлю складає 500 гривень з вилученням продукції. Якщо 2-3 рази застосувати такі санкції, цей нелегальний бізнес стане нерентабельним», – наголошує Сергій Гончар.

Штрафуватимуть і за куріння в недозволеному місці.

Штраф за куріння в недозволеному місці складає від 51 до 170 гривень. Повторне протягом року вчинення порушення  тягне за собою накладення штрафу від 170 до 340 гривень.

Нагадаємо, сьогодні науковці дотримуються думки, що безпечного рівня пасивного куріння не існує. Людина, яка знаходиться поблизу від курця, вимушено вдихає цілий «букет» шкідливих речовин, що складається з 4 тис. хімічних сполук, 69 з яких – онкогенні.

Додаток 1.
Стаття 13. ЗУ «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення» визначає громадські місця, де заборонено курити, і не дозволяється відведення місць для куріння:

 1) у ліфтах і таксофонах;
2) у закладах охорони здоров’я;
3) у навчальних та освітньо-виховних закладах;
4) на дитячих майданчиках;
5) на спортивних майданчиках;
6) у під’їздах жилих будинків;
7) у підземних переходах;
8) у громадському транспорті (включаючи транспорт міжнародного сполучення)

Також Забороняється, крім спеціально відведених для цього місць, куріння тютюнових виробів: 
1) у закладах громадського харчування;
2) у приміщеннях органів державної влади та органів місцевого самоврядування, інших державних установ;
3) у приміщеннях закладів культури;
4) у приміщеннях закритих спортивних споруд;
5) у приміщеннях підприємств, установ та організацій всіх форм власності.

Контактна особа:

Устінова Олександра

Координатор прес-центру

Коаліції громадських організацій

«За вільну від тютюнового диму Україну»

044 278 48 95

095 828 13 38

o.ustinova@krasni.com.ua

Поділитися новиною: