Європейська Рада підтримала ратифікацію Протоколу про ліквідацію контрабанди тютюну

ЄС отримав зелене світло від Європейської ради для ратифікації Протоколу ВООЗ про ліквідацію незаконної торгівлі тютюновими виробами, йдеться у прес-релізі Єврокомісії[1] . Це озвучила віце-президент Єврокомісії Крісталіна Георгієва«Незаконна торгівля тютюновими виробами ставить під загрозу здоров’я наших громадян та скорочує надходження до бюджету. Тому я вітаю таке принципове рішення щодо боротьби із контрабандою. ЄС здійснить процес ратифікації і є закликаю наших держав-партнерів по всьому світу долучитися до цього Протоколу РКБТ ВООЗ, щоб об’єднати зусилля разом із ЄС у цій боротьбі».

Ратифікаційні грамоти ЄС зараз вже можна здавати на збереження штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку. Держав-членів ЄС також запрошують паралельно долучатися до Протоколу на національному рівні.

Нагадаємо, що 7-го червня 2016 р. Європарламент проголосував за ратифікацію Протоколу, а 20 грудня 2013 р. ЄС підписав цей договір.

Експерти Українського центру контролю над тютюном закликають Україну як підписанта Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну також ратифікувати Протокол ВООЗ про ліквідацію незаконної торгівлі тютюновими виробами. Це допоможе зменшити потоки контрабанди сигарет із України в ЄС.

Протокол ВООЗ про ліквідацію незаконної торгівлі тютюновими виробами[2] спрямований на ліквідацію всіх форм незаконної торгівлі тютюновими виробами. Він передбачає інструменти для запобігання незаконної торгівлі за рахунок встановлення контролю за ланцюгом поставок, у тому числі шляхом створення міжнародної системи і прослідковування та відстежування (trace and tracking system), протидії незаконній торгівлі за рахунок стримуючих правозастосовних заходів і низки заходів щодо створення умов для міжнародного співробітництва.

Поділитися новиною: