Податковий комітет гальмує євроінтеграцію у сфері громадського здоров’я

6-го липня відбулась презентація першого системного звіту “Україна та Угода про асоціацію: моніторинг виконання за 2014-2016 роки”, який підготував Український центр європейської політики.

Експерти представили результати виконання Угоди про асоціацію за 2014 р. – І півріччя 2016 р. за чотирма блоками: енергетика, економія, транспорт, громадське здоров’я.

Щодо частини громадського здоров’я, то Україна ще не виконала узятих на себе зобов’язань у цій сфері.

Положення Глави 22 «Громадське здоров’я» Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС, а саме статті 428, передбачають, що Україна поступово наближує своє законодавство та практику до принципів acquis ЄС, зокрема у сфері інфекційних хвороб, служб крові, трансплантації тканин і клітин, а також тютюну.

Для регулювання сфери контролю над тютюном в Україні на європейському рівні, більше року тому зареєстровано законопроект №2820. Законопроект передбачає  адаптацію законодавства України до вимог Директиви 2014/40/ЄС Європейського Парламенту та Ради від 3 квітня 2014 року «Про наближення законів, правил та адміністративних положень держав-членів, що стосуються виробництва, презентації та продажу тютюну та супутніх товарів і скасування Директиви 2001/37/ЄC» та Директиви №2003/33/ЄС Європейського Парламенту та Ради від 26 травня 2003 року про наближення законодавчих, нормативних та адміністративних актів держав-членів про рекламу та спонсорство тютюнових виробів.

Мета законопроекту №2820 – скоротити споживання тютюну через зменшення привабливості тютюнових виробів та регулювання їхнього вмісту. Документ отримав схвальну оцінку від Міністерства охорони здоров’я України, Європейського регіонального бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), Світового банку в Україні, Smoke Free Partnership, Європейської мережі з попередження куріння (ENSP), коаліції «За вільну від тютюнового диму Україну», ініціативи «Реанімаційний пакет реформ» (РПР).

Але ця законодавча ініціатива системно блокується податковим комітетом ВРУ, ймовірно, через вплив тютюнової індустрії. Законопроект досі не дійшов навіть до першого читання.

«Я вважаю, що це правильно, що ми боремося із цим злом (тютюновою залежністю), яке забирає щороку понад 60 тис. життів лише в Україні. Із боку комітету ми будемо ініціювати внесення цього законопроекту (№2820) в зал», – наголосив Олексій Кириченко, народний депутат, член Комітету ВРУ з питань охорони здоров’я під час свого виступу.

Поділитися новиною: