Депутати із податкового комітету ВРУ просять Н. Южаніну розблокувати антитютюновий законопроект

7-го липня група народних депутатів Комітету ВРУ з питань податкової і митної політики звернулась до голови цього комітету Ніни Южаніної із вимогою розглянути законопроекти №2820 та №2430-1 на наступному засіданні комітету.

7-го липня група народних депутатів Комітету ВРУ з питань податкової і митної політики звернулась до голови цього комітету Ніни Южаніної із вимогою розглянути законопроекти №2820[1] та №2430-1[2] на наступному засіданні комітету.

«Враховуючи суспільний резонанс та критику Комітету з боку громадянського суспільства через затягування розгляду цих законопроектів, а також беручи до уваги той факт, що це підриває авторитет високоповажного Комітету з питань податкової та митної політики та його членів, вважаємо за доцільне включити до порядку денного та розглянути на наступному засіданні Комітету зазначені законопроекти», – йдеться у зверненні. Під листом підписалися 7 народних депутатів:  М. Головко, Р. Заставний, Т. Юрик, О. Кірш, В. Іщенко, О. Ляшко, О. Кришин.

Згадані законопроекти вже 14 місяців не виносяться в сесійну залу на голосування. Депутати мали розглядати законопроекти у першому читанні 31 травня, проте з ініціативи Ніни Южаніної їх зняли із порядку денного засідання ВРУ.

Попередньо до голови податкового комітету із проханням не блокувати законопроект №2820 зверталися депутати Комітету ВРУ з питань охорони здоров’я. А експерти Реанімаційного пакету реформ та Всеукраїнського лікарського товариства написали листи до голови ВРУ А. Парубія, щоб законопроект №2820 знову поставили у порядок денний ВРУ.

Таким чином, посилення законодавства з контролю над тютюном, що передбачає законопроект №2820 заблоковане податковим комітетом, адже регламентний комітет «прив’язав»[3] цей проект закону до законопроекту №2430-1.

Нагадаємо, що законопроекту №2820 відповідає положенням нової прогресивної Директиви 2014/40/ЄС, основна мета якої зменшити споживання тютюну через зменшення привабливості тютюнових виробів. Тому пропонується заборонити ароматизовані сигарети, замінити та збільшити картинки-попередження про шкоду куріння на пачках сигарет, запровадити звітність індустрії щодо вмісту тютюнових виробів, врегулювати електронні сигарети тощо. Водночас законопроект №2430-1 ґрунтується на вже скасованій європейській директиві 2001/37/ЄС і пропонує лише норми щодо мінімального вмісту смол, нікотину та монооксиду вуглецю в сигаретах і забороняє тютюн для перорального застосування.


[1] Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну

[2] Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо виконання зобов’язань України за Угодою про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами (стосовно виробництва, презентації та реалізації тютюнових виробів, їх реклами і спонсорства)

Поділитися новиною: