84% українців підтримують законопроект про повну заборону куріння в більшості закритих громадських приміщеннях

84% українців підтримують прийняття закону, який заборонятиме курити всередині більшості громадських приміщень, включно із усіма робочими місцями, житловими будинками, офісами. Такий висновок міститься в  дослідженні, яке провів Київський міжнародний інститут соціології на замовлення організації Quirk Global Strategies..

Високий рівень підтримки бездимних приміщень зафіксований в усіх регіонах країни. Найбільший – на Сході та Півночі – 88%, найменший, але теж переважний, на Заході –78%.  Закон підтримують 92% жінок та 76% чоловіків.

Законодавство про повну заборону куріння в ресторанах та кафе підтримують 77% населення, в барах – 74% населення.

Загалом 91% українців визнає пасивне куріння шкідливим для здоров’я: 35% українців «сильно турбує», коли їх обкурюють, 31%  «доволі сильно», 16% «лише трохи» та 17% «зовсім не турбує».

83% українців вважають, що права клієнтів та працівників дихати чистим, вільним від диму повітрям, зокрема, в ресторанах, барах та кафе є вищими, ніж права курців там курити. Права курців забруднювати повітря токсичними речовинами тютюнового диму ставлять вище лише 8% українців.

Уряд повинен робити більше для захисту кожного працівника, включно з працівниками ресторанів, барів і кафе, від впливу сигаретного диму інших людей – так вважає 88% українців.

Нагадаємо, антитютюновий законопроект № 9474 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо вдосконалення окремих положень про обмеження місць куріння тютюнових виробів)» був зареєстрований у Всесвітній день відмови від куріння, 17 листопада 2011 року, 12-ма народними депутатами різних політичних сил. У разі ухвалення законопроекту усі заклади культури та спорту, а також закриті приміщення кафе, барів, ресторанів будуть 100% вільними від тютюнового диму.

«Прийняття законопроекту призведе до значного зменшення негативного впливу тютюнового диму на людей, – переконана народний депутат Тетяна Бахтеєва, голова Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я. В той же час, основна відповідальність буде покладена на власників закладів, що сприятиме практичному виконанню вимог законодавства і міжнародних зобов’язань України стосовно захисту людей від шкідливого впливу тютюнового диму. До того ж це призведе до зменшення рівня смертності, а також – зменшення кількості пожеж».

На підтримку цього законопроекту виступає і Всесвітня  організації охорони здоров’я.

«Світовий досвід доводить, що заборона куріння в громадських місцях вже після декількох місяців дії призводить до зниження поширеності в країні гострих серцево-судинних захворювань на 20-40%. Саме так сталося в Ірландії, Англії, Туреччині, Іспанії, які впровадили цей захід, –– говорить Голова українського Бюро ВООЗ Кіз де Йонкере. – Безпечної концентрації тютюнового диму не існує, жодне високотехнологічне інженерне рішення щодо вентиляції чи фільтрації повітря не захистить від вражаючої дії вторинного тютюнового диму. Для захисту людей потрібно не обладнання, а законодавство щодо 100% звільнення від тютюнового диму в приміщеннях, зокрема, в кафе, барах та ресторанах».

Законопроект № 9474 внесений також на виконання умов Рамкової конвенції ВОЗ із боротьби проти тютюну, ратифікованою Україною у 2006 році. В статті 8 Конвенції говориться: «Сторони визнають, що наукові дані недвозначно підтверджують, що вплив тютюнового диму є причиною смерті, хвороб та інвалідності». «Безпечного рівня впливу тютюнового диму не існує. Створення навколишнього середовища, на 100% вільного від тютюнового диму, – це єдиний шлях захисту людей від наслідків вдихання вторинного тютюнового диму», – йдеться в іншій частині Статті 8.

Серед інших результатів опитування:
•    94% виступають за заборону куріння в лікарнях і клініках, у магазинах, театрах, закладах культури та інших громадських приміщеннях.
•    91% погоджується, що всі працівники, зокрема працівники ресторанів, кафе і барів, повинні бути захищені від пасивного куріння на робочому місці.

«Дані проведеного дослідження, – зазначив генеральний директор КМІС, професор НаУКМА Володимир Паніотто, – є вельми надійними і добре узгоджуються з даними Глобального опитування дорослих про вживання тютюну (GATS), яке було проведено в Україні ВООЗ у 2010 році. У Глобальному опитуванні брали участь більш ніж 8000 респондентів, і  за тими параметрами, що є в обох дослідженнях, різниця даних є в межах похибки вибірки». Таким чином, в обох опитуваннях рівень поширеності щоденного куріння складає 26%.

Довідка
Організація Quirk Global Strategies є партнером лідера у світі із боротьби проти куріння – міжнародної громадської організації «Кампанія за майбутнє дітей без куріння». Нещодавно подібне  дослідження проводилися в Туреччині до і після впровадження законодавства із 100% звільнення громадських місць від тютюнокуріння.
Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) – одна із провідних дослідницьких компаній в Україні, що надає своїм клієнтам повний комплекс послуг за такими напрямками: соціоекономічні дослідження; маркетингові дослідження; політичні дослідження; дослідження здоров’я; консалтинг та аудит досліджень. КМІС має 20-річний досвід у виконанні проектів якісних і кількісних досліджень, щорічно проводиться більше 100 проектів, з них 60-70 опитувань, що репрезентативні для населення України.
Київський міжнародний інститут соціології провів загальнонаціональне опитування 1000 дорослих українців старше 18 років, обраних випадково, з 27 листопада по 7 грудня 2011 року. Статистична похибка вибірки розміром 1000 респондентів з вірогідністю 0,95 не перевищує ±3,2%  (без урахування дизайн-ефекту).

Поділитися новиною: