Міністерство охорони здоров’я закликало Верховну Раду підтримати законопроект № 9474, який заборонить куріння в ресторанах, кафе і барах

«Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) України закликає депутатів Верховної Ради якнайскоріше розглянути та підтримати законопроект № 9474 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо вдосконалення окремих положень про обмеження місць куріння тютюнових виробів)», – йдеться в прес-релізі МОЗ.

«МОЗ вважає, що законопроект як раз направлений на виконання взятих Україною на себе міжнародних зобов’язань у сфері охорони здоров’я. Втілення норм захисту від тютюнового диму, запропонованих законопроектом № 9474 дозволить зменшити кількість таких хвороб та смертей», – йдеться в заяві МОЗ.

Нагадаємо, що 17 листопада, у Верховній Раді був зареєстрований новий законопроект № 9474, який має повністю заборонити вживання тютюнових виробів у закладах громадського харчування – кафе, барах та ресторанах, а також у закладах культури та спорту. У разі прийняття нового законопроекту буде повністю заборонено куріння в ліфтах, установах охорони здоров’я, навчальних та освітньо-виховних закладах, на дитячих майданчиках, в під’їздах житлових будинків, підземних переходах, громадському транспорті, на спортивних майданчиках, стадіонах, у закритих приміщеннях закладів громадського харчування, а також у приміщеннях закладів культури.

Бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) в Україні також підтримує законопроект про звільнення робочих і громадських приміщень від тютюнового диму.

«Бюро ВООЗ переконане, що така законодавча ініціатива дозволить не тільки захистити населення від вторинного диму, а й зменшить рівень вживання тютюнових виробів, що в свою чергу позитивно відобразиться на здоров’ї українців», – йдеться в офіційному листі ВООЗ до автора законопроекту, народного депутата, Голови комітету ВРУ з питань охорони здоров’я Тетяни Бахтеєвої.

Закон про заборону куріння в закладах громадського харчування вже успішно діє у Великобританії, Франції, Бельгії, Іспанії, Ірландії, Італії, Туреччині, Литві, Латвії, Естонії, Фінляндії, Норвегії та Швеції.

Довідка

75% українців вважають, що куріння має бути заборонене в ресторанах, кафе і барах. Дані дослідження GATS, яке проводив Київський міжнародний інститут соціології в 2010 р.

За статистикою, 61% українців, які самі не курять, повідомили, що наражалися на тютюновий дим у ресторанах, кафе і барах.

У 2006 році Україна ратифікувала Рамкову конвенцію ВООЗ із боротьби проти тютюну (РКБТ). Ст. 8 Конвенції каже: «Безпечного рівня впливу тютюнового диму не існує. Створення навколишнього середовища, на 100% вільного від тютюнового диму, – це єдиний шлях захисту людей від наслідків вдихання вторинного тютюнового диму».

19 вересня Президент України Віктор Янукович на засіданні високого рівня Генасамблеї ООН щодо профілактики неінфекційних захворювань, розказав про успіхи України у зменшенні поширеності куріння: «Одним із пріоритетних напрямів нашої державної політики є боротьба з тютюнокурінням. Завдяки збільшенню акцизів, більш жорстким вимогам щодо торгівлі, забороні реклами, обмеженню куріння в громадських місцях вже є помітні результати: можна стверджувати, що кожен четвертий кинув курити».

 

Контактна особа:

Юлія Солоха,

координатор медіа програм

регіонального центру громадянського представництва «Життя»

Тел.: 097-675-91-38

yulia@center-life.org

Борисяк Дар’я,

Прес-центр Коаліції громадських організацій

«За вільну від тютюнового диму Україну»

093 207 84 84

d.borysiak@krasni.com.ua

Поділитися новиною: