Держспоживінспекція оштрафує ресторани, які порушують «бездимний» закон

Державна інспекція України з питань захисту прав споживачів України у відповідь на скаргипровела перевірки закладів ресторанного господарства на предмет порушення антитютюнового законодавства й заявила, що накладе відповідні фінансові санкції на заклади-порушники.

Скарги були надіслані волонтерами проекту «Київ без тютюнового диму» ГО «Інститут Медіа Права», які зафіксували випадки зухвалого порушення чинного антитютюнового законодавства київськими ресторанами у жовтні 2015 р.

Про це стало відомо з відповіді Держспоживінспекції на подані скарги, які опинилися у розпорядженні проекту «Київ без тютюнового диму». Так, було встановлено куріння кальяну у приміщеннях ресторанів «Маракеш» та «Соррі, бабушка». У документах зокрема зазначається: «В ході здійснення позапланового заходу вищезазначеного суб’єкта господарювання встановлено куріння кальяну в приміщенні закладу ресторанного господарства, чим порушено вимоги статті 13 Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення». За встановлене порушення вимог Закону до ТОВ «Маракеш» (та ТОВ «Соррі, бабушка») будуть застосовані фінансові санкції передбачені статтею 20 ЗУ «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення».

Як відомо, з 1 липня цього року споживачі мають можливість писати скарги до відповідних органів і вимагати захисту своїх прав. Контролюючі органи розглядають справи та здійснюють перевірки, оскільки новий закон, який би запроваджував мораторій на перевірки поки не прийнято.

Варто зауважити, що за час дії мораторію, з 13 серпня 2014 р. по 30 червня 2015 р., на перевірки підприємств, установ та організацій, фізичних осіб-підприємців контролюючими органами недобросовісні представники бізнесу почали користуватися відсутністю перевірок та дозволяти собі грубо  порушувати законодавство, нехтуючи правами споживачів і створюючи ризики й небезпеку для їхнього здоров’я. Яскравим прикладом цьому є порушення законодавства у сфері попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення. Так, за результатами Всеукраїнського громадського моніторингу кафе, барів і ресторанів на предмет виконання Закону України № 2899-IV проведеного коаліцією «За вільну від тютюнового диму Україну», що відбувався протягом листопада-грудня 2014 року рівень порушень закону склав 24%, тоді як у 2013 р. рівень порушень становив лише 8%.

До того ж, Державна інспекція з питань захисту прав споживачів перебуває на стадії реформування. Так, постановою Кабміну від 10.09.2015 р. № 422 «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади» передбачається утворення нової служби – Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, яка створюється через реорганізацію шляхом перетворення Державної ветеринарної та Фітосанітарної служби і приєднання до Служби, що утворюється, Державної інспекції з питань захисту прав споживачів і Державної санітарно-епідеміологічної служби.

«Проте, згідно з п. 7 ст. 5 ЗУ «Про центральні органи виконавчої влади» поки нова служба не створена. Органи державної влади, які перебувають на стадії реформування, продовжують здійснювати повноваження та функції у визначених сферах компетенції аж доки не буде створено відповідний центральний орган виконавчої влади. Простіше кажучи, доки новий орган не почне діяти, Держспоживінспекція продовжує виконувати свої функції, що ми і бачимо на прикладі поданих нами скарг. Щодо того, як діятиме нова служба в контролі за антитютюновим законодавством, поки достеменно невідомо. Сподіваємося, що нова служба активно реагуватиме на порушення антитютюнового законодавства. Адже, як ми побачили, імплементація законодавства у сфері попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення погіршується, коли відсутній контроль з боку відповідних органів», – зауважив Петро Король, юрист проекту «Київ без тютюнового диму».

За більш детальною інформацією звертатися:

Юлія Солоха, координатор проекту «Київ без тютюнового диму»

Тел.: 067-473-86-64

Email:  yulia@medialaw.kiev.ua

Поділитися новиною: