Громадськість вручила «найкращим» алкогольним та тютюновим лобістам Антипремію «Золота коса 2011»

30 листопада 2011 року Бюро журналістських розслідувань «Свідомо» та громадські організації оголосили переможців Антипремії для лобістів тютюнового та алкогольного бізнесу «Золота коса 2011».
Громадськість вручила «найкращим» алкогольним та тютюновим лобістам Антипремію «Золота коса 2011»

30 листопада 2011 року Бюро журналістських розслідувань «Свідомо» та громадські організації оголосили переможців Антипремії для лобістів тютюнового та алкогольного бізнесу «Золота коса 2011».

Вперше в Україні ті, хто тривалий час відстоює комерційні інтереси виробників алкоголю і тютюну, всупереч інтересам громадського здоров’я отримали свою відзнаку.

«Люди, яких ми нагороджуємо, є відомими політиками, які люблять розповідати, як вони дбають про український народ. Насправді їхні зусилля допомагають вмирати сотням тисяч людей. Варто називати їхні імена, щоб охочі допомагати тютюновому та алкогольному бізнесу отримували покарання хоча б на виборах», – каже Єгор Соболєв, керівник Бюро журналістських розслідувань «Свідомо».

За результатами рейтингу експертів, найбільш дієвим лобістом тютюнової та алкогольної індустрії, який і отримав «Золоту косу», став народний депутат Тарас Чорновіл, набравши 21 бал.

Зовсім трішки відстав від переможця народний депутат Анатолій Кінах – 20 балів та заслужена «Срібна коса». Трійку призерів замкнув народний депутат Сергій Терьохін з «Бронзовою косою» та 12 балами. В п’ятірці кращих тютюнових та алкогольних лобістів також народні депутати Олена Бондаренко – 11 балів та Сергій Шевчук – 10 балів.

Спеціальний приз «Золоте гальмо» дістався Прем’єр – міністру України Миколі Азарову. Цей приз – спеціальна відзнака від Коаліції громадських організацій «За вільну від тютюнового диму Україну».

«Кабінет Міністрів замість того, щоб бути рушієм позитивних змін, є гальмом, яке заважає громадським організаціям та активістам захищати здоров’я громадян, – пояснює цей вибір Ганна Гопко, керівник відділу адвокації громадських організацій та ініціатив «За вільну від тютюнового диму Україну». – КабМін на рік відтермінував появу фотоілюстрацій наслідків «тютюнових» хвороб на пачках сигарет, не підвищував акцизи на тютюнові та алкогольні вироби, скасував влітку Державну цільову програму зі зменшення негативних наслідків тютюнокуріння, представник Мінекономіки виступав у Світовій організації торгівлі на користь транснаціональних тютюнових корпорацій. Усі гальмування потрібних змін для поліпшення здоров’я нації дорого коштують українському суспільству».

Ціна такого лобізму для здоров’я нації – доступність алкогольних та тютюнових виробів, недобросовісна реклама та продаж алкоголю та тютюну на кожному кроці. І як результат, ранній алкоголізм та куріння, слабке здоров’я молоді та невиправдана смерть сотень тисяч українців. З іншою сторони, це брак коштів в бюджеті на профілактичні заходи на фоні надприбутків алкогольної і тютюнової індустрії.

«На одному із своїх майстер – класів генеральний директор великої тютюнової компанії заявила, що ефективність їхньої роботи залежить від ефективності діалогу із владою, – коментує Андрій Скіпальский, голова правління Центру громадянського представництва «Життя». – Але згодом «ефективний діалог» перетворюється на протекціонізм та лобізм на вищому рівні. Завдяки цьому інтереси комерційних компаній, які випускають вироби, що містять наркотичні речовини, можуть брати верх над інтересами суспільства. У всіх прогресивних країнах тютюновий лобізм на вищому законодавчому рівні вже давно «табу» та різко критикується громадськістю. Потрібно відкрито сказати «стоп» тютюновому лобізму на державному рівні».

«Люди знаходяться у підступному полоні ілюзій, вважаючи, що вони знають все про наслідки вживання алкоголю та тютюну, хоча це не так, – каже Артем Ступаков, керівник Центру Ефективного Розвитку та Корисних Звичок. – Теперішня смертельно п’яна молодь – найбільш слабке та хворе покоління в історії українського народу, і воне буде не здатне народити здорових дітей. Якщо не показати лобістам їхнє справжнє місце, буде неможливо зупинити остаточний геноцид українців».

На свіжому прикладі гальмування підписання законопроекту про повну заборону реклами тютюну голова громадянської кампанії Віталій Черняховський коментує діяльність тютюнового лобі так: «Доля законопроекту № 5164 (щодо повної заборони реклами тютюнових виробів) зайвий раз продемонструвала зухвало-відкриту діяльність тютюнових лобістів у парламенті. Ми вимагаємо, щоб люди, які лобіюють інтереси тютюнових компаній, були названі привселюдно на всіх рівнях і більше ніколи не потрапляли до списків будь-яких партій».

Для створення рейтингу використовувалась така методика. Спочатку можновладцям нараховували автоматично голоси. Всі, хто голосує за закони на підтримку тютюну чи алкоголю – отримують 1 бал. За поправку на користь шкідливих звичок – 2 бали. За ініціювання закону чи рішення уряду, політики отримають одразу по 4-ри бали. Потім до цих балів додавалися бали 5 експертів, які багато років спеціалізуються на зменшенні поширеності куріння та алкоголізму. Експерти назвали свою п’ятірку найбільших лобістів, за 1 місце давалося 5 балів, за останнє – 1 бал.

Довідка.
Антипремія «Золота коса 2011» визначається відповідно до експертних оцінок діяльності представників влади. Визначення лобістів є оціночним. Ініціатор Антипремії «Золота коса» – Бюро журналістських розслідувань «Свідомо».
Співорганізатори: Коаліція громадських організацій та ініціатив «За вільну від тютюнового диму Україну», громадська організація «Твереза Україна», Регіональний центр громадянського представництва «Життя» та громадянська кампанія «Форум порятунку Києва».

Експерти рейтингу «Золота коса 2011»
Андрій Скіпальський, голова правління Центру громадянського представництва «Життя»;
Ганна Гопко, керівник відділу адвокації громадських організацій та ініціатив «За вільну від тютюнового диму Україну»; Костянтин Красовський, завідувач відділу контролю над тютюном Українського інституту стратегічних досліджень МОЗ; Артем Ступаков, Центр ефективного розвитку та корисних звичок, ГО «Твереза Україна»; Тарас Шевченко, керівник Інституту Медіа Права; Віталій Черняховський, голова «Форуму порятунку Києва».

Контактна особа: Марія Землянська, Бюро «Свідомо», 066 146 10 25,zemlyanska@gmail.com

Поділитися новиною:
Теги новини: