З нагоди Всесвітнього дня відмови від куріння відомі українці закликали звільнити кафе, бари і ресторани від куріння

З нагоди Всесвітнього дня відмови від куріння Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ), громадські організації, а також відомі українці під час прес-конференції закликали звільнити ресторани, кафе і бари від куріння.

З нагоди Всесвітнього дня відмови від куріння Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ), громадські організації, а також відомі українці під час прес-конференції закликали звільнити ресторани, кафе і бари від куріння.

Після прес-конференції відомі українці та представники громадських організацій провели акцію «Провітри прокурені речі!». Відомі українці розвісили речі, які побували в прокурених барах. Напередодні активісти залишили речі на вечір в двох київських ресторанах, де курять. Їхньою метою було змоделювати відому всім ситуацію, коли після відвідування ресторану одяг і волосся смердить тютюновим димом. І якщо одяг можна випрати, то легені – ні.
«Стаття 8 Рамкової Конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну, яку Україна ратифікувала в 2006 році, містить керівні принципи захисту від дії вторинного тютюнового диму, і це, перш за все, 100 % виключення тютюнового диму з приміщеннь – всі робочі та громадські місця повинні бути вільними від тютюнового диму, – каже Наталя Король, експерт з питань неінфекційних захворювань бюро ВООЗ в Україні. – Безпечної концентрації тютюнового диму не існує, жодне високотехнологічне інженерне рішення щодо вентиляції чи фільтрації повітря не захистить від ушкоджуючої, канцерогенної дії вторинного тютюнового диму. Для захисту людей потрібно не обладнання, а законодавство щодо 100 % виключення тютюнового диму з приміщеннь, до яких належать кафе, бари, ресторани».
За статистикою, половина курців підтримує заборону куріння в барах та ресторанах: 53,7 % підтримують заборону куріння в ресторанах або кафе і 44,0 % – у барах (за даними Глобального опитування дорослих щодо вживання тютюну (GATS), 2010 р., Київський міжнародний інститут соціології). При цьому майже всі некурці, які складають більше 70 % дорослого населення України, одностайно підтримують ідею повністю чистого повітря в кафе, барах та ресторанах.
«Я хотів би ще раз підкреслити, що тютюновий дим призводить не лише до виникнення ракових, але й серцево-судинних захворювань, – зазначив Микола Поліщук, президент Української асоціації боротьби з інсультом. – Тютюн діє на дихальну систему та судини. Через 7 хвилин після затяжки у людини, яка курить підвищується тонус судин. Крім того, вторинний дим – надзвичайно шкідливий, від нього помирає 10 % людей, це доводять європейські дослідження. Якщо в нас від тютюну помирає в рік 110 тис. людей, а тютюн є безпосереднім фактором ризику, то близько 10-12 тис. померлих – це пасивні курці. Сьогодні потрібно заборонити вживання тютюну в будь-яких закритих приміщеннях та в усіх громадських місцях відкритого типу».
Закон про заборону куріння в закладах громадського харчування вже успішно діє у Великобританії, Франції, Іспанії, Ірландії, Італії, Туреччині, Литві, Латвії, Естонії, Фінляндії, Норвегії та Швеції. Досвід цих країн показує, що ресторанна галузь в цілому лише виграє від того, що в закритих приміщеннях не курять. Клієнти починають більше замовляти кави, чаю та їжі. А працівники галузі нарешті отримали гідні робочі місця.
«Існуючий стан речей, коли у 80 % приміщень кафе, барів та ресторанів ми дихаємо чужим тютюновим димом, не задовольняє більшість українців, оскільки некурців втричі більше, ніж курців, – зазначає Андрій Скіпальський, голова правління регіонального центру громадянського представництва «Життя». – Існуюче законодавство надзвичайно неефективне і складне для виконання та контролю. Зазвичай ми стикаємося із ситуацією, коли місце для некурців визначається пересувною табличкою, а зали для некурців зовсім не розділені. Така соціальна норма, яка існує тільки завдяки відсталим традиціям та сумнівному праву курити там, де людині хочеться, вже поступово зникає в Європейських країнах. Ця норма має зникнути і у нас шляхом 100 % звільнення від куріння кафе, барів та ресторанів».
«Працівники кафе, барів, ресторанів на робочому місці не повинні страждати через нікотинову залежність курців, – говорить Ганна Гопко, керівник відділу адвокації Коаліції громадських організацій «За вільну від тютюнового диму Україну». – Давайте не просто говорити, а захищати конституційне право на безпечне та бездимне
середовище офіціантів, барменів, котрі змушені по 8 годин труїтися токсичними речовинами вторинного тютюнового диму на робочому місці».
Борці за здоров’я та вільний від тютюнового диму простір сподіваються, що ідею звільнення ресторанів від куріння підтримають як курці, так і працівники ресторанної галузі.

Довідка. Всесвітній день відмови від куріння

Кожний третій четвер листопада відзначається в світі як Всесвітній день відмови від куріння, який щорічно ініціюється Міжнародним союзом боротьби з раком. Ідея цього дня – закликати людей відмовитися від куріння хоча б на день, щоб звернути їх увагу на те, що кожна викурена сигарета завдає шкоди їхньому здоров’ю.
Вперше ідея кинути курити на один день народилася в Артура Мулані, коли він у 1971 році закликав людей відмовитися хоча б на один день від сигарет, а на заощаджені кошти зробити ремонт місцевої школи. У 1974 році «Don’t Smoke Day» або «День некуріння» був вперше публічно проголошений на сторінках газети «Монтічелло Таймс», штат Міннесота. 18 листопада 1976 року каліфорнійське відділення Американського товариства раку вперше надало фінансування на рекламу цього дня. Відтоді цей день дістав назву День відмови від куріння та з часом став міжнародним.
Контактна особа:
Борисяк Дар’я,
Прес-центр Коаліції громадських організацій
«За вільну від тютюнового диму Україну»
044 278 48 95,
093 207 84 84,
d.borysiak@krasni.com.ua
Поділитися новиною: