Громадськість вимагає від нового уряду 30%-ого підвищення акцизів на тютюнові вироби з метою отримання додатково 4 млрд. грн. до бюджету та покращення здоров’я українців

Сьогодні, 24 березня, у Всесвітній день боротьби проти туберкульозу громадські активісти провели акцію під Кабміном із закликом до нового уряду нарешті підняти акцизи на сигарети, що дасть можливість отримати додатково 4 млрд. гривень до бюджету, а також знизити поширеність куріння в Україні, адже куріння підвищує імовірність зараження туберкульозом у 2 рази, а вживання більше 20 сигарет в день збільшує цю загрозу у 4 рази.

Активісти принесли під Кабмін ящик, який вміщує 1 млрд. грн., демонструючи скільки реально грошей може отримати бюджет. Інсталяція ж з двометрових сигарет вказувала на шлях залучення додаткових коштів – підняття акцизів на тютюнові вироби. Активісти наголосили, що за розрахунками експертів, 30% збільшення «тютюнового» акцизу дасть в Держбюджет цього року додатково близько 4 млрд. грн.

Коаліція громадських організації «За вільну від тютюнового диму Україну» також звернулася до прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка із закликом підняти ставки акцизів на тютюн та алкоголь в середньому на 30% замість запропонованих Кабміном 8%. В цей час ще триває процес обговорення нового законопроекту, який підготувало Міністерство фінансів, тому важливо вплинути на уряд саме зараз.

«Запропоноване підвищення ставок акцизного податку на тютюн, зазначене у проекті Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо зміни ставок деяких податків і зборів», який оприлюднений на офіційному сайті Міністерства фінансів України, є неефективно низьким та незбалансованим, – стверджує Андрій Скіпальський, керівник Центру «Життя», експерт Альянсу із виконання Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну. – Збільшення акцизного податку в середньому на 8% на сигарети ледве компенсує рівень інфляції у 2014 р. та не вплине на зростання ціни. У той же час протягом 2013 року всі тютюнові корпорації підвищили ціни на сигарети на 2-2,5 грн. без збільшення рівня акцизного зобов’язання та виключно з метою максимізації прибутку».

Варто також зважати на те, що проект Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС (стаття 352) передбачає поступове наближення акцизних ставок на тютюнові вироби. Наразі в Україні середня ставка акцизу складає біля 20 євро на 1000 сигарет, тоді як в ЄС мінімальна ставка дорівнює 64 євро, а протягом 2014-2018 років в усіх країнах ЄС вона буде підвищена до 90 євро. Для того, щоб досягти рівня ЄС хоча б у 2020 році, Україні потрібно щорічно підвищувати ставку акцизу на сигарети не менш, ніж на 30%.

«Ми надаємо владі розрахунки та пропонуємо конкретні заходи, – говорить Костянтин Красовський, завідувач відділу контролю над тютюном Українського інституту стратегічних досліджень МОЗ України. – А саме: збільшити ставки специфічного акцизного збору на тютюнову сировину, тютюн, тютюнові відходи, жувальний і нюхальний тютюн з 217,60 грн. за 1 кг до 300 грн. за кг, збільшити ставки специфічного акцизного збору на сигарети без фільтру до чинного рівня специфічного акцизу на сигарети з фільтром. Важливим є повернення адвалерної ставки на сигарети на рівень, який був чинним в Україні у 2010-2012 роках, а саме з 12% до 25%. Для недопущення штучного заниження ціни сигарет, з метою зменшення суми акцизних виплат пропонується встановити мінімальне акцизне податкове зобов’язання на рівні 300 гривень на 1000 сигарет, що на 29% вище чинного рівня мінімального акцизного податкового зобов’язання на сигарети з фільтром. Для того, щоб курці сигарет не переходили на інші види тютюнових виробів, ставки на 1 кг цих виробів пропонується встановити на рівні мінімального акцизного податкового зобов’язання на 1000 сигарет».

Загалом запропоновані зміни означають збільшення ставок акцизу: на сигарети без фільтру – приблизно вдвічі, на сигарети з фільтром – приблизно на 30%.

Прийняття цих розрахунків за основу збільшить ціни на сигарети з фільтром на 1,5-2,5 гривні на пачку, або приблизно на 20%. Ціна сигарет без фільтру зросте в 2-2,5 рази, але буде нижчою, ніж, наприклад, в Росії, де станом на лютий 2014 року ціни на сигарети аналогічних марок є вищими. В усіх же країнах ЄС, які межують з Україною, середня ціна пачки сигарет становить не менше 2,5 євро, тобто більше 30 гривень.

«Влада проголосила курс на оздоровлення нації та євроінтеграцію. Саме тому Уряд має дослухатися до пропозицій громадськості підвищити ставки акцизів на тютюн хоча б на 30%, що важливо і для наповнення бюджету і для реального скорочення споживання. Річні доходи бюджету можуть скласти не менше 20 мільярдів гривень, що на 4 мільярди більше, ніж надходження 2013 року без авансових платежів. Також ми вважаємо, що мають бути суттєво підвищені акцизи на пиво та алкоголь. Всесвітня організація охорони здоров’я визначила, що високі ціни на таку продукцію є одним з ефективних шляхів зменшення споживання», – говорить Ганна Гопко, координатор Коаліції «За вільну від тютюнового диму Україну», експерт Коаліції «За тверезу Україну» та Центру «Життя».

У 2013 році від тютюнових акцизів до бюджету надійшло 17,9 млрд. гривень. У 2012 році бюджет отримав 16,6 млрд. гривень. При збереженні ставок акцизу на сигарети, які набули чинності з 1 січня 2014 року, розрахункові надходження до бюджету становитимуть 17,2 млрд. гривень, за умови, що обсяг тютюнового ринку залишиться на рівні 2013 року. Прогнозується, що при запровадженні запропонованих законопроектом ставок акцизу з 1 квітня 2014 року реалізація оподаткованих сигарет надалі зменшуватиметься.

Довідково: нагадаємо, завдяки підвищенню ставок тютюнових акцизів у 2008-2013 роках, доходи державного бюджету України від акцизів на тютюнові вироби зросли у сім разів – з 2,44 млрд. гривень 2007 року до 17,9 млрд. гривень 2013 року при скороченні реалізації за ці роки з 124 млрд. до 75 млрд. сигарет. Темпи зростання доходів держбюджету від тютюнових акцизів у 2012-2013 рр. були надзвичайно малі через лобістську позицію уряду у порівнянні із попередніми роками зростання :  2011 р. – 17%, 2010 р. – 44%, 2009 р. – 253%.

Контактна особа:

Марія Голуб

координатор медіа-програм ГО «Життя»

050-902-09-38, (044) 279 68 83

  smokefreeukraine@center-life.org

Поділитися новиною: