АНОНС – 24 березня у Всесвітній день боротьби проти туберкульозу громадські активісти проведуть акцію під Кабміном із закликом до нового уряду нарешті підняти акцизи на сигарети

У Всесвітній день боротьби проти туберкульозу 24 березня від Кабміну будуть вимагати підвищення ставок акцизу на тютюн, щоб знизити поширеність куріння в Україні та поповнити бюджет на 4 мільярди гривень.

Акція розпочнеться о 9.00 перед будівлею Кабінету Міністрів України (вул. М. Грушевського, 12/2).

Куріння підвищує імовірність зараження туберкульозом у 2 рази, а вживання більше 20 сигарет в день збільшує цю загрозу у 4 рази[1].

Громадські активісти встановлять інсталяцію із ящика, який вміщує мільярд гривень купюрами по 500 грн. та муляжів двометрових сигарет.

Активісти наголосять, що за розрахунками експертів, 30% збільшення «тютюнового» акцизу дасть в Держбюджет наступного року додатково мінімум 4 млрд. грн.

Учасники акції:

  1. Андрій Скіпальський, керівник ГО «Життя», керівник проекту «Україна без тютюнового диму»;
  2. Ганна Гопко, координатор Коаліції «За вільну від тютюнового диму Україну», Регіональний Центр «Життя»;
  3. Костянтин Красовський, завідувач відділу контролю над тютюном Українського інституту стратегічних досліджень МОЗ України.

Нагадаємо, що ВООЗ визнає підняття акцизів на сигарети одним з реальних та дієвих засобів боротьби з поширеністю куріння в світі.

Для контактів:

Марія Голуб

прес-центр ГО «Життя» та Коаліції «За вільну від тютюнового диму Україну»

(044) 279 68 83, 050 902 09 38

smokefreeukraine@center-life.org

[1] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16325875

Поділитися новиною: