У МУЗЕЇ ІСТОРІЇ КИЄВА ПРОЙШЛА ПАНЕЛЬНА ДИСКУСІЯ MEDIA HEALTH TALKS

У Музеї історії Києва ГО «Життя» організувала панельну дискусію «Media Health Talks – 2022» між представниками громадянського суспільства, журналістами та медіаменеджерами. Захід присвячено ефективній взаємодії громадськості з медіаспільнотою задля збереження здоров’я українців. 

 

Панелістами дискусії виступили: Голова Суспільного Микола Чернотицький, виконавчий директор громадської організації «Життя» Дмитро Купира, директор Центру журналістики KSE Андрій Яніцький, головна редакторка «hromadske» Євгенія Моторевська, головний редактор видання «delo.ua» Андрій Лохматов, журналіст-розслідувач Євген Плінський та журналістка видання «Рубрика» Марія Смик. Модерували подію програмний директор «Інтерньюз-Україна» Андрій Кулаков та директор Центру Журналістики KSE Андрій Яніцький.

 

Учасники дискусії актуалізували питання  висвітлення тем, що стосуються розвитку громадського здоров’я, адже такі матеріали є досить важливими для збереження здоров’я українців та допомагають впроваджувати посилення законодавства у сфері неінфекційних захворювань на які припадає  близько 90% передчасних смертей в Україні. 

 

Чудовим прикладом спільної активності суспільства, громадськості та медіа стало ухвалення Верховною Радою України 16 грудня 2021 р., комплексного антитютюнового законопроєкту №4358 (Закон 1978 IX), який у першу чергу захищає дітей та молодь від шкідливого впливу тютюнового диму. Це велика перемога, якої вдалося досягти у тому числі завдяки викриттям у медіа про тактики залучення дітей до початку куріння та висвітленню журналістами катастрофічних наслідків тютюнової епідемії для України.  

 

Іншою темою для обговорення стало можливість існування українських медіа без реклами адиктивних товарів та послуг, до яких входять тютюнові вироби, алкогольні напої та азартні ігри.

 

Голова Суспільного Микола Чернотицький та головна редакторка  «hromadske» Євгенія Моторевська зазначили, що у їхніх політиках чітко визначена відмова від співпраці з рекламодавцями адиктивних товарів в інтересах читачів, глядачів, слухачів.  Для комерційних медіа питання фінансового забезпечення стоїть гостріше, проте це не може ставати підставою для просування у суспільство товарів та послуг, які очевидно завдають шкоди здоров’я та призводять до економічних втрат споживачам та суспільству.

 

Громадська організація «Життя» об’єднує зусилля громадськості, медіа, експертів, державних органів та міжнародних організацій, щоб підвищити якість життя українців.

Поділитися новиною: