У Парламенті зареєстрували законопроєкт щодо заборони ароматизованих сигарет для нагрівання

У Верховній Раді України зареєстрували законопроєкт, №9227, який передбачає заборону продажу ароматизованих новітніх тютюнових виробів, до яких входять сигарети для нагрівання (використовуються разом з пристроями IQOS, glo). Це важливий крок для захисту здоров’я молодого покоління, адже такі вироби зазвичай мають солодкий або фруктовий смак, що сприяє привабленню дітей та молоді до початку вживання тютюну. Ініціатор законопроєкту — член Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Лада Булах.

 

Законопроєктом пропонується внести зміни до  Закону №2899 «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення», які забороняють виробництво (крім виробництва для експорту), гуртову і роздрібну торгівлю та імпорт для реалізації на території України:

 

  • новітніх тютюнових виробів з характерним запахом та/або смаком диму;
  • новітніх тютюнових виробів, що містять смако-ароматичні добавки у будь-яких компонентах, таких як фільтр, папір, упаковка, капсула або мають будь-які технічні характеристики, що дозволяють змінювати запах чи смак сигарет, тютюну для самокруток або інтенсивність диму.

 

Метою ухвалення законопроєкту №9227 є посилення заходів щодо зменшення вживання тютюнових виробів серед населення та виконання Указу Президента №722/2019  «Про Цілі сталого розвитку України на період до 2030 року». Зокрема, одна з цілей – забезпечення здорового способу життя та сприяння добробуту для всіх у будь-якому віці. Документ повністю відповідає положенням Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну та Директиві 2014/40/ЄС, яка закликає сторони посилювати захист населення від шкідливого впливу тютюну.

 

Дослідження, проведені Київським міжнародним інститутом соціології, демонструють стрімке зростання поширеності вживання серед населення новітніх тютюнових виробів, зокрема тютюнових виробів для електричного нагрівання. Якщо у 2019 році лише 1% респондентів повідомляли про вживання новітніх тютюнових виробів для нагрівання, то у 2022 році цей показник становить 7%. Новітні тютюнові вироби зі смако-ароматичними добавками набувають найбільшого поширення саме серед молоді 18-29 років: згідно з дослідженнями у 2022 році, 22% молоді будь-коли пробували такі вироби, а 9% вживали протягом останніх 30 днів. Дані демонструють, що необхідно якнайшвидше вжити заходів для запобігання їхнього поширення новітніх пристроїв для куріння та захисту дітей і молоді від приваблення до споживання тютюну.

 

За даними ВООЗ, всі види тютюнових виробів є шкідливими для здоров’я, тому новітні вироби для нагрівання повинні відповідати загальним стандартам та вимогам, встановленим РКБТ ВООЗ. Ці стандарти включають обмеження використання ароматизаторів, які можуть приваблювати неповнолітніх та заборону додавання фармакологічно активних речовин.

 

Ухвалення законопроєкту №9227 сприятиме зниженню поширеності куріння серед дітей і молоді та допоможе досягти Цілей сталого розвитку ООН, щодо яких Україна зобов’язалася знизити поширеність куріння до 15% до 2025 року. Ці заходи поступово призведуть до покращення стану здоров’я населення та збільшення тривалості життя у нашій державі.

 

Нагадаємо, завдяки ухваленому у 2021 році комплексного антитютюнового Закону №1978, з 11 липня 2023 року набуде чинності заборона продажу сигарет та рідин для електронних сигарет зі смаками та ароматом (приміром, фруктів, ягід чи солодощів) – наразі це діє як своєрідний «гачок» і приманка для залучення дітей до куріння. Також набуде чинності заборона реклами та стимулювання продажу пристроїв для нагрівання тютюну (наприклад IQOS, glo), електронних сигарет та рідин до них. Завдяки цим маркетинговим прийомам тютюнова індустрія залучає дітей та підлітків до куріння: це їхня основна цільова аудиторія, увагу якої вони так хочуть завоювати.

 

Для контактної інформації:

Дмитро Полонський, медіакоординатор ГО «Життя», 063 344 12 69, dmytro.p@center-life.org

Поділитися новиною: