У Всесвітній день здоров’я лікарі нагадують, що куріння підвищує ризик захворюваності на діабет

7 квітня щороку міжнародна спільнота відзначає Всесвітній день здоров’я. Цьогоріч цей день пройде під гаслом «Побороти діабет!».

За даними Центру медичної статистики Міністерства охорони здоров’я України станом на 01 січня 2016 року в Україні зареєстровано 1 223 604 хворих на цукровий діабет (з них 200 тис. – інсулінозалежні). За підрахунками Міжнародної діабетичної федерації розповсюдженість ЦД в нашій країні складає 3,5%.

Для зменшення рівня захворюваності на цю недугу Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує[1] значну увагу звертати саме на профілактику. Велику частину випадків захворювання на діабет можна запобігти. Доведено, що прості заходи щодо зміни способу життя ефективно запобігають або відкладають початок діабету ІІ типу. Підтримка нормальної ваги, регулярне фізичне навантаження і здоровий раціон можуть знизити ризик виникнення діабету.

Важливо  серед профілактичних заходів звертати увагу на зменшення поширеності куріння. Оскільки саме куріння є одним із факторів ризику захворюваності на діабет. За даними центру контролю та профілактики захворювань США, куріння збільшує ймовірність захворіти на діабет ІІ типу на 30-40%[2].

«Куріння знижує чутливість тканин організму до інсуліну, порушуючи засвоєння глюкози організмом. Це призводить до діабету ІІ типу. Окрім того, вживання тютюну погіршує перебіг цукрового діабету, адже і діабет і куріння порушують судини і циркуляцію крові в них, що спричиняє патології таких органів як: нирки, нервова система, органи зору тощо. Тому смертність від серцево-судинних захворювань на фоні діабету у курців вдвічі вища, ніж у тих, хто не курить», – пояснив Отто Стойка, головний лікар Київського міського центру здоров’я.

Тому Україні варто посилювати антитютюнове законодавство, застосовуючи досвід прогресивних держав та оперуючи науково доведеними фактами численних міжнародних досліджень.

Так, в Україні зареєстровано законопроект № 2820 «Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну», котрий відповідає європейській директиві 2014/40/ЄС й Рамковій конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну. Серед норм цього документу – заборона на сигарети з ароматизаторами, регулювання електронних сигарет  та збільшення розміру попередження про шкоду куріння на пачках сигарет. Законопроект рекомендовано до першого читання профільним Комітетом ВРУ з питань охорони здоров’я. В України є всі шанси встановити прогресивні європейські норми з контролю над тютюном найближчим часом, щоб зменшити привабливість й поширеність куріння, у першу чергу серед молоді.

Усі країни ЄС мають імплементувати директиву 2014/40/ЄС її до 20-го травня 2016 року. Це є обов’язковою вимогою.

«Україна зможе прийняттям цього законопроекту №2820 доказати, що ми не будемо чекати 10 років чи 20 років щодо адаптації українського законодавства до передового європейського, а якраз ми маємо шанс показати цим складом Верховної Ради, що ми дбаємо про здоров’я людей, що ми є послідовними у наші європейській інтеграції і євроінтегруватися, в хорошому розумінні цього слова, якраз у цьому напрямку з усіма країнами Європейського Союзу одночасно», – зауважив Олег Мусій, народний депутат України, голова Міжфракційного депутатського об’єднання з питань профілактики та боротьби з неінфекційними захворюваннями.

Нагадаємо, що за даними звіту Держстату України[3] поширеність куріння серед населення України віком 12 років і старше у 2015 році становила 18,4%, на 2,5 відсоткових пункти менше, ніж в 2014 році. Загалом за сім років (2008-2015) поширеність куріння скоротилася з 25,6% до 18,4%, тобто на 7,2 відсоткових пункти.

Поділитися новиною: