Україна знову посіла перше місце в світі як країна походження контрабандних сигарет

Україна посіла перше місце в світі  як країна-контрабандист сигарет за даними останнього звіту Всесвітньої митної організації (ВМО) про нелегальну торгівлю “2014 Illicit Trade Report”[1], опублікованого в грудні 2015 р.

Графік зі звіту ВМО “2014 Illicit Trade Report”

Згідно з цим документом у 2014 р. було зафіксовано 354 випадки конфіскацій контрабандних сигарет, які були відправлені із України. У 2014 р. у першу десятку країн походження контрабандних сигарет також потрапили Польща, Парагвай, Молдова, Бразилія, Вірменія, Білорусь, Сербія, Грузія та Китай.

У попередніх звітах ВМО України вже посідала ганебне перше місце у 2008, 2009, 2010, 2011 та 2012 роках, і лише в 2013 році поступилася Тунісу.

Безпосередньо в Україні, за даними ВМО, в 2014 році зафіксовано 71 випадок конфіскації великих (більше 100 тисяч штук) партій сигарет, в яких було загалом вилучено майже 87 мільйонів сигарет. У 2013 році ці показники були набагато менші, відповідно 21 випадок і 21 мільйон сигарет. «Це може свідчити як про зростання ефективності роботи митних органів України, так і про значне зростання обсягів контрабанди сигарет з України у 2014 році. Останній фактор може бути зумовлений девальвацією гривні та здешевленням українських сигарет у валютному вимірі, хоча ставки акцизів протягом 2014 року було підвищено сумарно на 40%», – коментує Костянтин Красовський, завідувач відділу контролю за тютюном Українського інституту стратегічних досліджень МОЗ України.

Фото зі звіту ВМО “2014 Illicit Trade Report”

За даними звіту ВМО, в 2014 році було зареєстровано 48 випадків конфіскації контрафактних сигарет, в 2013 році – 37, тобто приблизно 1% від загальної кількості випадків. Переважна більшість конфіскованих сигарет була вироблена не підпільними тютюновими фабриками, а легальними тютюновими корпораціями, проте через значну різницю акцизів і цін, ці сигарети намагалися нелегально перевезти до тих країн, де акцизи та ціни вищі.

Контрабанда сигарет наносить подвійну шкоду. По-перше, це зменшує надходження до державного бюджету через несплату податків. А по-друге, шкодить громадському здоров’ю, оскільки підриває ефективність заходів із контролю над тютюном, спрямованих на зменшення цінової доступності сигарет та поширеності куріння.

«Для країн-контрабандистів ситуація може здаватися вигідною: сигарети легально виробляються та продаються, з них сплачуються додаткові податки у формі акцизів, а потім сигарети «зникають». Проте досвід показує, що більш високі акцизи дають більше надходжень до бюджету, навіть у тих країнах, куди везуть контрабанду. Наприклад, в 2014 р. Ірландія отримала майже 1 млрд євро від оподаткування лише 3 млрд сигарет, а Україна у 2015 р. – 22 млрд грн від оподаткування 73 млрд сигарет. Але навіть за загальними оцінками ринку українці споживають не більше 65 млрд сигарет. Тобто приблизно 10%  оподаткованих сигарет вивозиться нелегально з України», – підсумовує Андрій Скіпальський, керівник Українського центру контролю над тютюном ГО «Життя».

У такій ситуації єдиним виходом є поступове зростання рівня акцизів хоча б до мінімального рівня країн – членів ЄС (зараз це 1,8 євро за пачку). Ініційоване Міністерством фінансів підвищення акцизів на 40% з січня 2016 року – це перший крок на цьому шляху. Важливо також покращити роботу митної служби, але за умови шаленої рентабельності цього бізнесу жодна митниця не зупинить потоки контрабанди.

Нагадаємо також, що в Україні зареєстровано законопроект № 3254 «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо криміналізації контрабанди алкогольних напоїв, тютюнових виробів», який передбачає кримінальну відповідальність за переміщення алкогольних напоїв та тютюнових виробів через митний кордон поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю.

Поділитися новиною: