Українських військових хочуть труїти безкоштовними контрабандними сигаретами

8 квітня, Комітет Верховної Ради України з питань митної та податкової політики підтримав Законопроект №1404 «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо передачі тютюнових виробів до сфери управління Міністерства оборони для потреб Збройних Сил України та інших військових формувань України)», авторами якого є народні депутати І. Геращеноко, І. Луценко та інші.

Таким чином, контрабанда сигарет практично легалізується й схвалюється на державному рівні.

Набуття чинності цього абсурдного документу ставить під загрозу життя та здоров’я військових, оскільки склад та походження конфіскованих сигарет, котрі будуть відправлятися в зону АТО, практично нереально перевірити. Така недбалість може призвести до умисних небезпечних схем з боку ворога. Адже останнім часом в Україні можна побачити бум нелегальних сигарет, котрі потрапляють із тимчасово окупованих територій України. Тому до контрабандних тютюнових виробів можуть навмисно додавати смертельні інгредієнти, котрі будуть труїти українських військових, – вилучені ж товари передаватимуть для потреб Збройних Сил України.

Крім того, нема гарантій, що ці контрабандні тютюнові вироби не потраплять на полиці кіосків шляхом махінаційних операцій.

Відповідно до ст. 16 Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення», безкоштовну роздачу тютюнових виробів заборонено. Причому дана норма підтверджується Рамковою конвенцією Всесвітньої організації охорони здоров’я із боротьби проти тютюну, до якої приєдналася і Україна.

Народні депутати, котрі ініціювали законопроект, не розуміють що своїми нібито добрими намірами роблять ведмежу послугу захисникам України.

Ігор Домбровський, учасник АТО, капітан Збройних Сил України, коментує ситуацію навколо цього питання наступним чином: «Ідея передачі конфіскованих тютюнових виробів військовим є неприпустимою, адже таким чином українська сторона нехтує не лише здоров’ям військових, але й державними законами. Дійсно, курців серед військових АТО більшає, що зумовлено переважно психологічними й соціальними чинниками. Проте це не привід привозити українським захисникам сигарети невідомого походження, а особливо ті, що ідуть до нас через окуповані території. Адже така «благодійність» наражає бійців на небезпеку, підштовхуючи їх ще більше до залежності від куріння. Я взагалі проти будь-якої допомоги у вигляді постачання шкідливих для здоров’я продуктів: чи то алкоголю, чи тютюну. Краще відправляти військовим конфісковані автомобілі, які й перевірити можна, і попит на них завжди є!».

Поділитися новиною: