Верховна Рада підвищила акцизи на тютюнові вироби: сигарети стануть менш доступними для підлітків

22 жовтня 2009 року Верховна Рада України ухвалила Закон Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2009 рік» (№4707), який, зокрема, передбачає збільшення ставок акцизного збору на тютюнові вироби.

Якщо виробники сигарет не змінять свою безподаткову частку ціни, то, приміром,  ціна пачки «Мальборо» має зрости майже на 3 гривні – з 8 до 10,8 гривень, а пачка «Парламенту» подорожчає на 3,5 гривні: з 11 до 14,5 гривень. Саме дорогі сигарети подорожчають найбільше.

Середня ціна пачки сигарет без фільтру має зрости на 1 гривню – з 3 до 4 гривень, на дешеві сигарети з фільтром (такі як «Отаман») – приблизно на 1,5 гривні: з 4,25 до 5,90 гривень, для середніх за вартістю сигарет з фільтром (такі як «Бонд») – на 2 гривні: з 5,50 до 7,50 грн.

Отже, завдяки Закону ставки акцизного збору у твердих сумах на сигарети з фільтром зростають з 1,20 гривень до 1,60 гривень на пачку, на сигарети без фільтру – з 70 до 88 копійок на пачку, ставки акцизного збору у процентах до обороту реалізації товару – з 20% до 36%.

Проте ціни та акцизи на сигарети в Україні все одно залишаться дуже низькими у порівнянні з країнами ЄС, як в абсолютному, так і відносному значенні. Наприклад, в Росії пачка «Мальборо» зараз коштує 42 рублі (майже 12 гривень) і Державна Дума має суттєво підвищити тютюнові акцизи з 1 січня 2009 року. У Польщі пачка «Мальборо» коштує 10 злотих (29 гривень), а в країнах Західної Європи – ще дорожче. Частка акцизного збору в ціні українських сигарет середньої вартості зараз становить 38%, а зросте до 50%, тоді як згідно Директиви ЄС ця частка має становити не менше 57%.

«Підвищення акцизів на тютюнові вироби – це виконання міжнародних зобов’язань, котрі Україна взяла на себе, ратифікувавши  2006 року Рамкову Конвенцію ВООЗ з контролю над тютюном та рекомендацій Світового Банку, – говорить представник бюджетного комітету, народний депутат Ветвицький Дмитро. – До того ж, це і наповнення бюджету, особливо у кризові часи. Адже не секрет, що впродовж останніх понад 10 років тютюнові транснаціональні корпорації, які виробляють сигарети  працювали в Україні в умовах надзвичайно занижених ставок акцизів і відповідно мільярдні надприбутки заробляли саме вони. Дешевизна сигарет сприяла збільшенню курців. Зараз мене найбільше радує те, що нам вдасться посилити динаміку поступового зменшення поширеності куріння. А відповідно і збільшення кількості здорових українців».

Завдяки попереднім підвищенням акцизного збору на тютюнові вироби доходи бюджету суттєво зросли – в січні-вересні 2009 року вони становили (включаючи надходження від акцизів на імпортні сигарети) 6,2 млрд. гривень, тоді як за аналогічний період минулого року – 2,3 млрд. грн.

Реалізація вітчизняних та імпортних сигарет в Україні за цей період склала 81 млрд. штук, тоді як за січень-вересень 2008 року – 91 млрд. сигарет, тобто обсяги продажу скоротилися лише на 11%. Обсяги виробництва за цей час скоротилося з 98 до 85 млрд. сигарет, або на 13%. Таким чином, прогнози тютюнових компаній про те, що підвищення акцизів призведе до катастрофічного зменшення виробництва, не виправдалися. Наявне зменшення виробництва сигарет було в основному обумовлено зменшенням їх споживання, бо в разі підвищення ціни на будь-який товар люди зменшують його споживання, особливо, якщо під час кризи зменшуються їх доходи.

Нагадаємо, що Всесвітня організація охорони здоров’я визначила, що високі ціни на сигарети є одним з головних засобів боротьби з епідемією куріння.

«Підвищення акцизів і цін на сигарети у всіх країнах призводить до зменшення їх споживання в першу чергу завдяки тому, що тих курців, які вмирають або кидають курити, все менше заміщують підлітки, в яких стає менше можливостей придбати таку кількість сигарет, яка викличе у них тютюнову залежність» – говорить Костянтин Красовський, завідувач відділом контролю над тютюном Українського інституту стратегічних досліджень МОЗ України.

Так, за даними Київського міжнародного інституту соціології, поширеність куріння серед дорослого населення України зменшилося з 42 % в листопаді 2005 року до 31% у травні 2009 року, або з 13 млн. чоловік до 11,5. Тоді як, країни-лідери у звільненні від куріння мають поширеність на рівні 15% в Канаді, 21% в США, 20% в Японії.

За ініціативи Президента України Кабінет Міністрів України 3 вересня 2009 року ухвалив Державну цільову соціальну програму зменшення шкідливого впливу тютюну на здоров’я населення на період до 2012 року, яка, зокрема передбачає «поступове підвищення ставок акцизного збору на тютюнові вироби з метою сприяння досягненню цілей у галузі охорони здоров’я, спрямованих на скорочення обсягу споживання тютюну». Прийняття законопроекту 4707 є частиною виконання цієї Державної програми.

Нагадаємо, що цього року Верховною Радою було здійснено низка  дієвих кроків для подолання тютюнової епідемії в Україні. Був прийнятий закон, за яким вводився дієвий механізм контролю, щоб мінімум 50% площі в кафе, барах, ресторанах було повністю захищено від сигаретного диму. Також було прийнято рішення, що на пачках сигарет з 2011 р. будуть друкувати картинки-попередження про шкідливість куріння.

Контактна особа:

Устінова Олександра

Координатор прес-центру

Коаліції громадських організацій та ініціатив

«За вільну від тютюнового диму Україну»

044 278 48 95, 095 828 13 38

o.ustinova@krasni.com.ua

Поділитися новиною: