Відкривай карту вільну від куріння країн від Smoke Free Partnership

Нова інтерактивна карта місць, вільних від тютюну, опублікована Європейською коаліцією Smoke Free Partnership (SFP), демонструє, що деякі європейські країни недостатньо захищають своїх громадян від тютюнового диму в громадських місцях відповідно до статті 8 Рамкової конвенції ВООЗ, яка рекомендує заходи захисту від впливу тютюнового диму.

 

Україна у цьому списку належить до тих країн, де законодавство щодо заборони тютюнового диму є дуже сильним і добре виконується.

 

У SFP проаналізували законодавство щодо місць, вільних від тютюну і у 42 країнах ЄВРО-регіону ВООЗ (країни Європейського Союзу + Албанія, Білорусь, Боснія і Герцеговина, Ісландія, Ізраїль, Косово, Молдова, Чорногорія, Північна Македонія, Норвегія, Сербія, Швейцарія, Туреччина, Україна та Великобританія). Результати ґрунтуються на опитуванні, розповсюдженому серед спеціалізованих неурядових організацій у тих країнах, які проходили оцінку.

 

Стаття 8 Рамкової конвенції Всесвітньої організації охорони здоров’я із боротьби проти тютюну (РКБТ ВООЗ) визнає вплив пасивного куріння на здоров’я та спрямована на захист громадян від його негативного впливу тютюну. Такі керівні принципи були розроблені для того, щоб допомогти Сторонам впровадити заходи для захисту людей від цих наслідків.

 

РКБТ ВООЗ, Стаття 8: «Кожна  Сторона  приймає  та  здійснює  у  сферах  існуючої національної юрисдикції, визначених національним законодавством, і активно сприяє на інших рівнях юрисдикції прийняттю  і  здійсненню  ефективних законодавчих,  виконавчих, адміністративних і/або інших заходів,  що забезпечують захист від  впливу  тютюнового  диму  на робочих  місцях  усередині приміщень,  громадському транспорті й у закритих громадських місцях та  у  відповідних  випадках  в  інших громадських місцях».

 

Правильне впровадження РКБТ ВООЗ також є ключовою вимогою для повної реалізації Цілей сталого розвитку ООН (ЦСР), оскільки ціль 3.a Порядку денного сталого розвитку до 2030 року спрямована на «посилення впровадження РКБТ ВООЗ у всіх країнах». Саме тут «Smokefree Map» наочно демонструє, які країни забезпечують достатній та ефективний захист від пасивного куріння та які країни можуть зробити більше для захисту своїх громадян через удосконалення законодавства або покращення відповідності:

 

  • Темно-зелені країни дотримуються вказівок статті 8 РКБТ ВООЗ: у цих країнах законодавство щодо забороні тютюнового диму є дуже сильним і суворо контролюється. Як наслідок, куріння на робочих місцях, у закладах харчування, таких як бари, ресторани та інших громадських місцях, є незначним;
  • Світло-зелені країни дотримуються вказівок статті 8 РКБТ ВООЗ: у цих країнах законодавство щодо заборони тютюнового диму є дуже сильним і добре виконується;
  • Помаранчеві країни пропонують обмежений захист європейським громадянам: багато громадських місць можуть бути вільними від куріння, але відсутній 100% захист через певні винятки або жорстке законодавство послаблене через поганий контроль або ж відсутність відповідальності;
  • Червоні країни майже не захищають європейських громадян: законодавство про заборону куріння є слабким і не виконується. Отже, вплив пасивного куріння є достатньо високим.

 

За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), пасивне куріння щороку спричиняє 19 000 смертей у країнах ЄС.

 

Політика відмови від тютюнового диму довела свою ефективність у зменшенні захворюваності та смертності, спричинених вживанням тютюну та впливом тютюнового диму. Законодавство щодо заборони куріння у Європі все більше захищає європейців від шкідливих наслідків пасивного куріння. Сильна підтримка такого законодавства громадським суспільством призвела до високого рівня його дотримання.

 

Наведена вище інформація базується на опитуванні, яке було проведено у 43 країнах протягом 2021 року. Використані дані стосуються законодавства, ухваленого станом на 1 червня 2022 року, тобто будь-які законодавчі акти, вдосконалення чи впровадження, що опубліковані після цієї дати не було включено до цієї мапи.

Поділитися новиною: