Заборона нав’язування куріння: сигарети зникнуть з вітрин в Україні

У четвер, 21 липня 2016 р., в ІА «Укрінформ» відбулася прес-конференція, під час якої народні депутати, громадські активісти, фахівці з питань реклами та міжнародні експерти розповіли про нову законодавчу ініціативу − законопроект №4030а «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (щодо захисту громадського здоров’я від шкідливого впливу тютюнового диму).

20160721103447_img_7897.jpg

У четвер, 21 липня 2016 р., в ІА «Укрінформ» відбулася прес-конференція, під час якої народні депутати, громадські активісти, фахівці з питань реклами та міжнародні експерти розповіли про нову законодавчу ініціативу − законопроект №4030а «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (щодо захисту громадського здоров’я від шкідливого впливу тютюнового диму).

Проект закону ініціювали 18 народних депутатів – представників усіх парламентських фракцій, серед них: О. Богомолець, О. Мусій, П. Унгурян, К. Іщейкін, Г. Гопко, Т. Острікова, М. Головко, І. Луценко, О. Корчинська, Д. Білоцерковець, Ірина Луценко, О. Юринець, О. Кириченко, Р. Романюк, І. Сисоєнко, А. Романова, Т. Бахтєєва, Ю. Мірошниченко. Законопроект покликаний захистити дітей від впливу прихованої реклами сигарет у місцях їх продажу, а також посилити обмеження щодо заборони куріння у громадських місцях.

«Держава повинна нести відповідальність за збереження здоров’я громадян. Тим паче, влада має відповідально ставитись до захисту людей, а в конкретному випадку найбільш вразливої категорії – дітей та молоді, від шкідливого впливу тютюну на їхнє здоров’я і не чинити протидії прогресивним ініціативам щодо контролю над тютюном. Прийняття законопроекту №4030а  допоможе зберегти сотні тисяч людських життів, зменшивши привабливість та поширеність куріння,  насамперед, серед дітей та молоді. Людське життя та здоров’я має бути головною цінністю державної політики у всіх сферах. Наша спільна мета − дбати про підростаюче покоління і будувати країну, спираючись на принципи економічного гуманізму», − вважає Ольга Богомолець, голова Комітету з питань охорони здоров’я.

Якщо цю ініціативу буде ухвалено, сигарети мають зникнути з вітрин кіосків, магазинів та інших торгових пунктів. Згідно проекту закону, товари смерті повинні розміщуватися в спеціальних боксах, за закритими дверцятами чи ролетами таким чином, щоб їх не було видно ззовні чи всередині приміщення, в якому вони продаються. При цьому, будь-яке спеціальне кольорове оформлення боксів із сигаретами буде заборонено. Покупці зможуть побачити інформацію про наявний асортимент на прайсі А4 формату чорно-білого кольору.

«Дана ініціатива викликана необхідністю убезпечити дітей та підлітків від нав’язливих інструментів стимулювання продажів, які тютюнова індустрія активно використовує у всіх торгових пунктах, де продаються сигарети. Сьогодні всі місця з продажу сигарет використовують агресивну викладку тютюнових пачок, розміщуючи їх на фоні кольорових ЗД зображень, відео, об’ємних інсталяцій з підсвіткою тощо. Така агресивна політика виробників тютюну із залучення споживачів зорієнтована на дітей та молодь. Тому цю ганебну практику потрібно припинити, як це зробили в інших країнах світу», – пояснив Тарас Шевченко, ініціатор та один з розробників законопроекту, керівник проекту «Київ без тютюнового диму» ГО «Центр демократії та верховенства права».

Заборона на видиме розміщення сигарет успішно діє в 14 країнах світу, а саме: Великобританії, Австралії, Канаді, Норвегії, Фінляндії, Ірландії, Ісландії, Новій Зеландії, Таїланді, Панамі, Кенії, Непалі, Росії, Білорусії. Показово, що країни, які заборонили викладку сигарет, досягли успіхів у зменшенні поширеності куріння. Так, Ісландія запровадила заборону викладки тютюнових пачок ще у 2001 р. За даними європейського опитування ESPAD, якщо у 1999 р. курили (щонайменше раз на місяць) 28% ісландських підлітків, то в 2011 р. – 10%. У Норвегії після заборони видимого розміщення тютюнових пачок у магазинах у 2010 р., показник куріння зменшився з 19% у 2007 р. до 14% у 2011 р. У Канаді, після заборони викладки сигарет, рівень куріння серед підлітків 15-19 років знизився з 22% у 2002 р. до 12% у 2011 р.

«Викладка сигарет у місцях продажу – те саме, що реклама. Тютюнова індустрія навмисно використовує видиме розміщення сигарет як маркетинговий трюк для залучення молодих людей до куріння і робить це успішно. Все більше країн розуміє це, а тому вже прийняли і продовжують приймати закони, щоб убезпечити молодь від спокус через спеціальне розміщення сигарет у місцях продажу. Майже 20 країн  прийняли відповідне законодавство, включаючи Ірландію, Нову Зеландію, Білорусь та Уругвай. Досвід цих та інших країн показує, що ці закони прості, популярні та ефективно захищають молодь від тютюнового маркетингу. В Україні прийнято сильний закон, який забороняє рекламу тютюну, проте існує лазівка, яка дозволяє обходити діючу заборону. Прийняття цього законопроекту буде простим, але в той же час ефективним інструментом, який допоможе позбавитися реклами раз і назавжди», − наголосив  Джошуа Абрамс, директор програм Євразійського регіону кампанії «За майбутнє дітей без куріння» (США).

Про кричущість ситуації з викладкою пачок сигарет у місцях продажів говорять фахівці в галузі реклами та зв’язків з громадськістю.

«Упаковка будь-якого товару та його мерчайдайзинг завжди були важливими аспектами рекламування товару. У випадку із сигаретами це питання особливо загострюється – красиво викладені, підсвічені привабливі пачки перед очима на касі супермаркету та в кіосках на кожному кроці мають надзвичайний психологічний вплив особливо на дітей та молодь. В Україні тютюнові маркетологи зухвало використовують місця продажу сигарет як повноцінні рекламні площі, що фактично нівелює заборону реклами тютюну», − акцентувала увагу Наталія Грицюта, професор кафедри реклами та зв’язків з громадськістю Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка, доктор наук у галузі соціальних комунікацій.

Цей проект закону дозволить виправити ряд недоліків в чинному законодавстві, які тютюнові компанії та недобросовісні приватні підприємці навчилися обходити. Ця ініціатива повністю відповідає також і міжнародному договору – Рамковій конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну, яку Україна ратифікувала ще у 2006 р.

«У керівних принципах щодо здійснення Статті 13 Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну, рекомендується повністю заборонити будь-яке зображення чи видимість тютюнових виробів у пунктах продажу. Такі заходи допоможуть знищити соціальну прийнятність куріння у суспільстві. Для України – це перспективний напрямок скорочення поширеності куріння. А також це допоможе припинити зловживання тютюновиків прогалинами в законодавстві, які вони використовують для просування сигарет», – зауважив Андрій Скіпальський, голова правління ГО «Життя», керівник Українського центру контролю над тютюном.

Крім того, законопроект №4030а дає визначення поняттю «приміщення», що у свою чергу дозволить уникнути ситуації, коли заклади ресторанного господарства дозволяють курити всередині приміщень, так званих «прибудов», називаючи їх літніми терасами.

Ініціатори зазначеного проекту закону пропонують також дозволити органам місцевого самоврядування самостійно встановлювати вільні від куріння місця в межах своєї адміністративної території.

Серед інших нововведень – планується збільшити та встановити фіксований штраф за куріння у заборонених законом місцях на рівні 340 грн., а також розширити перелік заборонених для куріння місць, а саме: на вокзалах, у готелях та гуртожитках, у приміщеннях підприємств, установ та організацій усіх форм власності.

Поділитися новиною: