У 2017 році акцизи на тютюн потрібно підвищити мінімум на 30%

Український центр контролю над тютюном звернувся до Міністра фінансів України Олександра Данилюка із проханням розглянути пропозиції щодо підвищення ставок акцизів на тютюнові вироби у 2017 році.

Підвищення акцизів на тютюн є дієвим інструментом: завдяки зростанню акцизів на тютюн у січні 2016 р. держбюджет отримав за перше півріччя 2016 року 15,9 млрд грн, що майже на 6 мдрд більше, ніж за перше півріччя 2015 року.

Тому експерти закликали Міністра фінансів продовжити ефективну політику оподаткування тютюнових виробів, пропонуючи з 1 січня 2017 р. підвищити специфічну ставку акцизу на 30%, а адвалерну із 12% до 15%.

Це дозволить отримати додаткові надходження до Державного бюджету від тютюнових акцизів у 2017 р. не менше 5 млрд грн навіть за умови неминучого скорочення споживання, а також вплинути на зменшення поширеності куріння в Україні.

У загальнонаціональному масштабі 6 млрд грн – це ті кошти, які можна використати на фінансування важливих соціальних потреб. Наприклад, на 6 млрд грн можна цілий рік покривати медичні витрати 3 млн хворих[1]. На ці ж гроші рік можна утримувати автомобільні дороги України[2]. А також частково забезпечити медичними препаратами хворих на ВІЛ, туберкульоз, гемофілію і гепатити (4,1 мдрд грн)[3].

«Політика оподаткування тютюнових виробів має враховувати кращі світові практики, сприяти зменшенню нелегального ввозу та вивозу сигарет та зменшенню вживання тютюну», – зауважує Андрій Скіпальський, керівник Українського центру контролю над тютюном, ГО «Життя».

Виконання Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну та Угоди про асоціацію між Україною та ЄС (Стаття 352) передбачають щорічне зростання ставок акцизів на регулярній основі з врахуванням рівня інфляції. Відповідно до євроінтеграційних зобов’язань, Україна має підвищити специфічну ставку акцизу на сигарети до 90 євро за 1000 штук. А станом на сьогодні цей показник складає 425,75 гривні, або 15 євро. Україна зможе досягти європейського рівня оподаткування тютюну до 2023 р. за умови щорічного підвищення специфічного акцизу на 30%, а адвалерного на 2 відсоткові пункти.

Попередній досвід України свідчить, що впродовж 2008 – 2015 рр. середня ставка акцизу на пачку сигарет в Україні зросла в 14 разів, завдяки чому надходження до Держбюджету зросли з 3,5 млрд грн у 2008 р. до 22,2 млрд грн у 2015 р. при скороченні обсягів продажу з 125 мільярдів до 73 мільярдів сигарет та зменшенні поширеності куріння в Україні (серед осіб віком 12+, за даними Державної служби статистики) з 25,6% (2006 р.) до 18,4% (2015 р.).

Експерти Українського центру контролю над тютюном, посилаючись на рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров’я, закликають уряд та парламентарів вжити заходів щодо зменшенням доступності тютюнових виробів шляхом підвищення акцизів. Це сприятиме наповненню Державного бюджету та зменшенню рівня споживання тютюнових виробів.

При використанні та передруку даних прес-релізу обов’язкове посилання на Український Центр контролю над тютюном, ГО «Життя»

Український центр контролю над тютюном: аналітичний та адвокаційний центр, діяльність якого направлена на моніторинг, експертизу та аналіз визначених сфер контролю над тютюном для посилення та виконання антитютюнового законодавства України з метою скорочення поширеності куріння. Діяльність Центру заснована на ключових стратегіях Рамкової конвенції ВООЗ з боротьби проти тютюну. Проект реалізується ГО «Центр громадянського представництва «Життя».

[1] http://bit.ly/2aPmqD0

[2] http://bit.ly/2au33Qs

[3] http://bit.ly/2atXThf

Поділитися новиною: